OKAN ÖZEL” İle Sanatı Üzerine Söyleşi
- Öncelikle sizi ve sanatınızı daha iyi anlayabilmemiz için, kendinizden bahseder misiniz?Ben Okan, 28 yaşındayım. 2011 yılından beri grafik tasarım sektöründe işler yapmaya çalışıyorum. Asıl mesleğim fotoğrafçılık. Kendi çektiğim fotoğraflara edit, color yapmak bana yetmemeye başladığında hayal gücümü gerçekleştirebileceğim bir alan ararken foto manipülasyon alanını keşfettim ve çektiğim fotoğraflar yerine kendi görmek istediğim gerçekliği tasarlamak, daha mantıklı gelmeye başladı zamanla. Kısacası gerçekler biraz sıkıcı, o yüzden kendi dünyamdaki gerçeği tasarlamaya devam ediyorum.
- Türkiyeyi temsil ettiniz, kendinizi nasıl geliştirdiniz?Tabii ki İnstagram platformunda olsa büyük bir sayfada paylaşılanlardan biri olmak mutluluk veriyor. Basit görseller hazırlıyordum ama biraz araştırma yaptığımda benden daha iyi, en azından bir şeyler anlatan görsellerin yapıldığını gördüm. Daha fazla araştırıp daha farklı teknikler keşfetmeye başladım. Çokça pratik yaptım diyebilirim ta ki hayal ettiğim görselleri çıkarmaya başlayana kadar. Hala boş zamanlarımda araştırıp, takip ederim sürreal sanatçıları.
- Tasarım süreciniz nasıl işliyor?Görsellerimde bir hikaye anlatma veyahut herhangi bir duyguyu uyandırma kaygım olduğu için en uzun evresi o fikri bulmak oluyor. Bazen gündemi takip edip ona göre bir görsel hazırlıyorum, bazen de en büyük kaynağım rüyalarım oluyor. Sonra zaten gerekli fotoğrafları alıp güzel bir müzik listesi ile işe koyuluyorum.
Çalışmalarınızı nasıl tanımlıyorsunuz?
Hem çok yapay hem de bir o kadar gerçek diyebiliriz. İnsanlar çoğunlukla ben bunu rüyamda görmüştüm diyor. Bu beni tasarım yapmaya daha da teşvik ediyor, işte amacıma ulaştım diyorum. Rüya ile gerçeklik arasında gidip gelmelerini istiyorum.
- Sizce Dijital Sanat’ı gelecekte neler bekliyor?
Teknoloji hızla gelişiyor, insanlar istediği bilgiye, istediği eğitime online platformlar aracılığıyla ulaşabiliyorlar. Gelecekte insanların dijital sanata yöneleceğini düşünüyorum. Heleki pandemi döneminde olduğumuz için insanlar bir şeyler üretmeyi sevmeye başladılar ama tavsiyem çabuk vazgeçmesinler. Sadece NFT ve benzeri platformlara maddiyata çevirmek için uğraşmasınlar.
Ropörtaj: Ayşe KAYNARCALI / Sanatla Randevu Kurucu Ortağı