+90 543 433 60 80 info@sanatlarandevu.com
+90 543 433 60 80 info@sanatlarandevu.com

Banu Küçüksubaşı ile Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınları Yüzyılı (17 Şubat 2022)

0
Fiyat
Bu tur, geçmiş bir etkinliğe aittir ve şu anda mevcut değildir.

Devam Et

Favorilere Kaydet

Adding item to wishlist requires an account

72
BANU KÜÇÜKSUBAŞI eşliğinde gerçekleştireceğimiz bu etkinliğimizde siz sanat meraklılarıyla, 17 Şubat 2022, Perşembe 11.30’da Meşher’de buluşmak dileğiyle.

Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisi yaklaşık 1850–1950 arasında Türkiye’de yaşamış ve yaratmış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiden oluşuyor. Çiğdem Simavi’nin hâmiliğinde düzenlenen ve küratörlüğünü Deniz Artun’un üstlendiği sergi, ismini Şükran Aziz’in bir eserinden alıyor. Sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve dolayısıyla sanat tarihi tarafından kaydedilememiş kadınları tek tek fark etmenin yanı sıra, kolektif bir “biz”in oluşabilme koşullarını da araştırıyor.

 

Ben-Sen-Onlar, 117 sanatçıdan 232 eserle Meşher binasının üç katına yayılıyor. Giriş katı “Ben”, aynada kendi mütevazı varlıklarıyla karşılaşan şöhretsiz kadınlara odaklanıyor. Serginin farklı köşelerine yerleştirilen aynalar, tek bir kadının birkaç yüzünü yakalamaya çalışıyor. Kadınların, tarihten kendi kendilerini sildikleri, adlarının üzerini bile bile karaladıkları da oluyor. Dolayısıyla ayna, bazen de, eskiz aşamasında terk edilmiş eserleri ya da kariyerleri bir dev aynasına yansıtmaya ve onları “büyütmeye” yarıyor.

Birinci kat “Sen”, yumuşak ve birleştirici olan öteki ile karşılaşmaları anlatıyor ve öncelikli “sen” olarak çocukları çağırıyor. Portrelerin ve otoportrelerin çoğu, anne olmanın ya da olmamanın deneyimi ve öznellik, aile olmanın tanımı ve şefkat, sanatçı olmanın gücü ve ölümsüzlük hakkında düşünmek üzere davet ediliyor. Ayrıca “sen”, anneliğin idealindeki kutsallık ile çıplaklığın ideasındaki tenselliği karşı karşıya yerleştiriyor.

 

İkinci kat “Onlar”, kadınlara başkalarının gözünden bakıyor. Çiçek, özellikle vazoda olduğunda, başkaları tarafından kadınlara yakıştırılan sıfatları taşıyor: duygusal, kırılgan, amatör ruhlu, sıradan, domestik ve dekoratif. Pek çok sanatçı kadın, kendisinden güvenli ve zarif olanı resmetmesi beklendiği için, ancak vazoda çiçekler boyayarak resim yapabiliyor. Sergiye, hiçbir öncelik gözetilmeden, neredeyse kendiliğinden saçılan çiçekler, şematik aile ağacının, çizgisel bir sanat tarihinin de alternatifini temsil ediyor. Ben-Sen-Onlar sergisi bu tarihi yazmak iddiasında değildir. Dahası yazılacak tarihin bir değil pek çok olduğunu hatırlar ve hatırlatır. Her bir kadının hatta, her bir eserin alternatif tarihler kurabileceği “biz”e bir çağrıdır.

 

Meşher’i 17 Şubat 2022, saat 11.30’da Banu Küçüksubaşı eşliğinde keşfetmeye hazır mısınız?

Gezi ücreti 250 TL’dir.
Bilgi ve kayıt için; 0542 722 73 46 nolu telefondan bize ulaşabilir veya bu sayfadan rezervasyon yapabilir, kredi kartı ile etkinliği satın alabilirsiniz.

Meşher Adres: İstiklal Caddesi No: 211 Beyoğlu 34433 İstanbul, Türkiye

 

 

BANU KÜÇÜKSUBAŞI

Marmara Üniversitesi Turizm Rehberliği, Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihini bitirerek Yeditepe Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi Yüksek Lisans’ı yapan Banu Küçüksubaşı 2002 yılından beri başta Sakıp Sabancı Müzesi , Akbank, Contemporary Istanbul ve özel koleksiyonlar olmak üzere çeşitli yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlara sanat turları , sanat seminerleri vermekte, yerli ve yabancı birçok koleksiyoner, müze ve sanat odaklı gruplara İstanbul’un sanat galerileri, müzeleri ,  sanat fuarlarını kapsayan programlar sunmaktadır. Bunlar dışında  Kare Sanat Galerisinde yönetici, Art On da direktör, Doğuş Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev yapmış olan Banu Küçüksubaşı, Kültür Üniversitesi, Okan üniversitesi, Boğaziçi üniversitesi gibi eğitim kuruluşlarında Türkiye de sanat ve sanat yönetimi  ile ilgili konferanslar vermiştir. Zaman zaman çeşitli sanat mecralarına yazılar yazmakta, sanatçı, koleksiyoner ve kurumlara danışmanlık, istek üzerine de  özel dersler vermektedir.