+90 543 433 60 80 info@sanatlarandevu.com
+90 543 433 60 80 info@sanatlarandevu.com

Sanat iyileştirir mi?

Ülkemizin yaşadığı ve hepimizi derinden sarsan deprem felaketinin üzerinden günler geçse de yarası her geçen gün daha çok derinleşiyor gibi. Biz de “sanatla iyileşme”nin önemini bilen sanatseverler olarak olaya bir de bu açıdan bakmak istedik. Sanat gerçekten iyileşmeye yardımcı olabilir mi?

 

“Sanatla İyileş” adlı yazısında Psikolog Emel Erdem, sanatın hayatta kalmak için temel bir ihtiyaç değil, bir lüks olduğunun yaygın bir efsane olduğunu söylüyor. Erdem, bu düşüncenin aksine sanatın sağlık, hayatın anlamı ve yaşam doyumu için gerekli olan temel bir insan ihtiyacı olduğunun altını çiziyor.

 

Kültürel çeşitlilikleri yansıtan, hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için yarar sağlayan sanata, bugün daha çok ihtiyacımız olabilir mi?

 

Erdem, çalışmaların sanatsal çabanın stres ve sağlık şikayetlerini azaltabileceğini, bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirebileceğini, hem fiziksel hem de psikolojik faydalar sağlayabileceğini ve hatta insanların daha uzun yaşamalarına yardımcı olabileceğini gösterdiğini belirtiyor.

 

Sanatsal üretkenlikle ruhsal hastalıklar arasında bir ilişkinin olduğunu da belirten Erdem, Van Gogh resimlerine bakıldığı zaman manik dönemlerde daha canlı renklerin kullanıldığı, depresif dönemlerde ise üretkenliğin azalmasının yanı sıra eserlerinde depresif çevrenin yer aldığını belirtiyor. Schumann eserlerinin çoğunluğunun manik dönemlerde yapıldığını söyleyen Erdem, Beethoven’ın sanatının kendisini intihar etmekten alıkoyduğunu da yazısında belirtiyor.

 

Peki, zorlu dönemlerde sanattan nasıl yararlanabiliriz?

 

Ruhsal sıkıntılardan insanları uzaklaştıran, bilinçaltını dışa vurarak rahatlama sağlayan sanatsal aktivitelere katılabiliriz. İkincil travmanın etkisini azaltmak için terapistler tarafından psikolojik hastalıkları iyileştirmek için kullanılan sanat terapisi, müzik terapisi, dans terapisi, psikodrama ve şiir terapisi gibi alanlarda yardım alabiliriz.

 

Kalbimizi derinden yaralayan bu acıların -tamamen bitmese de- yavaş yavaş azalacağını umarak sanatın iyileştirici gücüne kendimizi bıraktığımız yarınlar dileriz.

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.